diumenge, 3 de juliol del 2016

ELS REGALS DELS JUBILATS: L'EXPLICACIÓ

L’Imma De Batlle, professora d’Educació Visual i Plàstica, ens explica què simbolitzava el regal fet als jubilats del Vives d’enguany: la Lourdes Juliol, l’Enric Mirambell, en Pere Nogué i en Xavier Sàbat. També ens explica el disseny de la targeta del dinar.

Vam voler unir la idea del 175 aniversari i les jubilacions. Vam decidir que el 175 el representaríem amb el logo, i de les jubilacions ens vàrem quedar amb la idea de temps nou, una quarta dimensió desconeguda per encetar.


Per això l'escultura està formada per una vitrina que fa també de pedestal, alta,  gran i buida, i que acaba formant part de la pròpia escultura. Aquesta és un tronc piramidal de base quadrada, les cares són de vidre i les arestes metàl·liques de color daurat.  A una de les cares per dins i per fora hi ha un vinil amb una imatge de l'institut de les finestres del qual surten pilotes, plantes, fórmulas matemàtiques  segons l'assignatura de les persones que es jubilaven, o simplement les sigles de JVV com a representació de l'institut.

El tronc piramidal queda tancat a la base superior amb la reproducció del logo del 175 aniversari fet amb porcellana blanca, esmalt ceràmic i pa d'or. En aquest logo s'hi representen també les mateixes formes que es dibuixen per sobre la imatge de l'edifici de l'institut.

Dins el tronc piramidal hi ha tancat aire buit en representació d'un nou espai temps, de la nova etapa de vida la jubilació. A la base del tronc per la part interior hi podem llegir: "espai temps nou, d'un  mateix i per un mateix". Aquesta frase resumiria la idea del disseny de la petita escultura.


Pel que fa al díptic del dinar, a la part exterior hi veiem a la portada una fotografia del logo representat en porcellana i l'envolten les plantes, les fórmules de matemàtiques  i les pilotes  que s'han utilitzat a l'escultura per representar  les assignatures que han impartit en la seva vida professional els professors jubilats.. Aquestes imatges estan sobre una finestra de l'institut, dins de la qual es veu el cel, representant la idea d’espai nou i lliure.

A la contraportada hi trobem unes finestres de l'institut en les quals es reflecteix el cel i un tros d'arbre del pati. S'hi veu, donc,s l'exterior de l'institut, ja que els professors ja estan fora de la feina, i és des d'on ara veuen l’institut. La natura i el cel representen un temps i un espais nous per descobrir. Ells són a una nova etapa, la jubilació. Aquest idea queda reforçada amb la frase que hi podem llegir:" espai temps nou, d'un  mateix i per un mateix", i que també trobem a l'escultura. Aquest text és amb negre per ressaltar per igual amb el logo de l'insitut i amb les línies que dibuixen suaument els quadrats de la façana de l'institut.
A la part interior, hi trobem la façana de l'institut en forma de trapezi com les cares de l'escultura que s'ha regalat als jubilats. A sobre de la façana s'hi dibuixen les formes escollides per representar les assignatures dels professors que es jubilien però no a tot color, sinó dins una gama de de blaus, liles o grisos, per tal de no ressaltar més que les lletres del text amb les quals s'ha dissenyat el díptic.


Trobem el text dedicat als jubilats en blau com el cel, temps lliure, nou.

I, per últim, a la part inferior dreta el menú dins una finestra de l'institut, com a imatge coorporativa que s'ha seleccionat pel díptic i també per equilibrar la composició. Està escrit en blau per no sortir de la gamma de color triada.