dimarts, 11 de febrer del 2014

CARRERS DEL VIVES, CARRERS AMB HISTÒRIA


Com ja sabeu, a l'institut hi ha alguns carrers, places i emplaçaments que porten el nom de persones il·lustres per algun motiu. Es tracta de: Santiago Sobrequés i Vidal, historiador i molt amic de Jaume Vicens Vives; Dolors Condom, que va ser professora de llatí del centre; Ignasi Bonnin Valls, professor i catedràtic de l’institut durant uns quants anys i també director; Lluís Santaló i Sors, que va coincidir amb Jaume Vicens Vives i Santiago Sobrequés; i finalment Jaume Vicens Vives, historiador, escriptor, catedràtic i editor català.

 RAMBLA DOLORS CONDOM


Dolors Condom va néixer a Palamós l’any 1926. Va ser la primera professora de llatí sortida dels primers estudis universitaris gironins l'any 1969 i va exercir la docència al nostre institut.
Ha publicat un gran nombre de llibres, articles i ressenyes. L’any 1991 va ser guardonada per la Generalitat amb la Medalla President Macià i el 2003 va ser homenatjada per la Societat Espanyola d'Estudis Clàssics. El que es pot dir realment és que ha dedicat gran part de la seva vida a la docència i a la investigació. Actualment forma part de la Fundació Institut Jaume Vicens Vives de Girona en qualitat de patrona d’honor.
El passadís que travessa el centre des del pavelló nord fins al pavelló sud ha estat batejat amb el nom de Rambla Dolors Condom.



TEATRE IGNASI BONNIN

Ignasi Bonnin Valls (Palma, 1927-2007). Va ser professor del centre des de de l'1 d'octubre de 1961 fins al 30 de juny de 1992 i en va ser director, havent succeït Santiago Sobrequés, des de 1969 fins a 1976. El 1970 i després d’haver-ho sotmès a votació i haver estat aprovat pel claustre, va sol·licitar que es donés el nom de Jaume Vicens Vives al que en aquell moment era l’Instituto de Bachillerato de Gerona. Aquest professor de llengua i literatura castellana va ser un dels docents més reconeguts pels alumnes i professors de l'institut. Es va guanyar fama d'eficient i rigorós i va aconseguir que diverses generacions s’aficionessin al teatre (va dirigir més de quaranta obres) i a la poesia. Per això el teatre del nostre institut duu el seu nom.

Es va inaugurar el 1967, un anys després que el centre, i a més de ser un espai on es representaven obres de teatre, s’hi duia a terme la celebració de Sant Tomàs, patró dels estudiants. Actualment s’ha convertit en un espai polivalent i absolutament necessari on hi tenen lloc diversos actes: celebració de Nadal, Sant Jordi, Setmana de les llengües, reunions de presentació de curs, claustres i xerrades, lliurament de premis, etc.


 BIBLIOTECA SANTIAGO SOBREQUÉS


Santiago Sobrequés i Vidal (Girona, 1911-1973) fou un historiador català especialista en història medieval catalana. El 1946 va participar en la creació del Instituto de Estudios Gerundenses.

L’any 1950 es va doctorar en història amb una tesi sobre el Cardenal Margarit amb el consentiment del seu amic i professor Jaume Vicens Vives i a partir d’aquell moment va combinar la seva tasca com a docent i director del nostre institut amb la carrera d’investigador. També va ser important en la societat gironina ja que va ser membre fundador del Cercle Artístic de Girona, director del GEIEG, accionista de la llibreria Les Voltes, promotor dels premis Prudenci Bertrana, impulsor d’Òmnium Cultural a Girona i membre de la Comissió de Monuments de Girona.
Va destacar també com a articulista periodístic de publicacions i revistes com Presència, Destino, Los Sitios de Gerona (actual Diari de Girona), Revista de Girona o Serra d’Or. El 12 de setembre de 2011 es va commemorar el centenari del seu naixement a Girona.



PATI LUÍS SANTALÓ

Lluís Santaló i Sors (Girona, 1911- Buenos Aires, 2001). Nascut en una família culta, liberal i tolerant, amb molts mestres, Lluís destacava per resoldre problemes matemàtics. Va ser alumne del seu pare al Grup Escolar, i al nostre institut va coincidir amb Jaume Vicens Vives i Santiago Sobrequés. Es va doctorar en Ciències Exactes per la Universitat Complutense de Madrid als setze anys.

Després de treballar a Hamburg (Alemanya) amb el professor Wilhelm Blaschke, el qual el va introduir en la geometria integral, el 1036 tornà a Espanya però a l'inici de la Guerra Civil Espanyola va ser mobilitzat al front. Tot seguit, a la fi de la guerra, es va exiliar a França, on va ser fet presoner i el van dur al camp de concentració. Quan en va sortir va marxar cap a Argentina on es va quedar a viure des del 1939. 


INSTITUT JAUME VICENS VIVES


Jaume Vicens i Vives (Girona, 1920- Lió, 1960). Va ser un historiador, escriptor, catedràtic i editor català. Havia començat els estudis de batxillerat a l'Instituto General y Técnico de Girona ubicat a l'antic convent dels Caputxins del carrer de la Força, on va establir una amistat adolescent molt profunda amb Santiago Sobrequés.

Entre 1927 i 1930 va estudiar Història a la facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Barcelona, on va tenir com a professors a l'Antonio de la Torre y del Cerro i Pere Bosch Gimpera. La diferent influència dels dos mestres varen fer que Jaume Vicens tingués un caràcter eclèctic.