dimarts, 28 de febrer del 2017

REUNIÓ D'INTERCANVIS DE BATXILLERAT: ALEMANYA

Destinataris: Famílies de l’alumnat de 1r de batxillerat que participen dels intercanvis
Dia i hora: dijous 2 de març a les 19:00
Lloc: Biblioteca de l’Institut

REUNIÓ D'INTERCANVIS DE BATXILLERAT: DINAMARCA

Destinataris: Famílies de l’alumnat de 1r de batxillerat que participen dels intercanvis
Dia i hora: dijous 2 de març a les 18:00
Lloc: Biblioteca de l’Institut

ENS AJUDES AMB EL NOSTRE REPTE LITERARI?

Dins la II Fira del llibre infantil i juvenil, l’alumnat de 1r, 2n i 3r d’ESO està intentant assolir un repte: llegir tants llibres com l’alçada del Teatre del centre. Per això, si sou estudiants del Vives d’algun d’aquests nivells, podeu contactar amb els coordinadors de cada nivell.

Imatge del 22 de febrer

dilluns, 27 de febrer del 2017

JORNADA DE PORTES OBERTES DE 1r D'ESO

DIA I HORA: dimecres 1 de març a les 19:00
DESTINATARIS: pares i mares de l'alumnat interessat a estudiar 1r d'ESO al centre el curs 2017-18
LLOC: Teatre Ignasi Bonnín

Es farà una xerrada amb membres de l'equip directiu i alumnat, i una visita a les instal·lacions.

diumenge, 26 de febrer del 2017

GRAN INICI DEL DESAFIAMENT ESIC

Alumnat voluntari de l'assignatura Economia de l'Empresa I de1r de batxillerat participen a la competició estatal de plans d'empresa organitzada per la prestigiosa escola de negocis ESIC.

La competició està integrada per tres fases. En aquesta primera fase que acabem de superar es tractava de definir la idea de negoci i el nostre alumnat ha quedat molt ben classificat: la nota màxima era un 9 i tots han aconseguit una nota entre un 7,75 i un 8,8. Aquest últim equp està format per l’Elisenda Buñuel, la Bianca Coll, la Neus Feixas i la Jana Saqués.

Els desitgem a tots i totes que continuïn en aquesta línia.
Toni Cosgaya
Professor d’Economica de l’Empresa



CARTA A NUESTROS FUTUROS COMPAÑEROS (4)

Sábado, 28 de enero de 2017
Bienvenidos/Bienvenidas alumnos/as de sexto,

En esta carta os explicamos más o menos nuestra percepción sobre las clases, las aulas y los profesores (entre otras cosas) de este instituto.

La razón por la que la hemos escrito es para informaros de las cosas más sencillas, las diferencias y las ventajas/desventajas de este instituto.

Quizás hay otras maneras de organizarse, pero esta es la nuestra: al salir del instituto vamos a comer y después hacemos todos los deberes. A veces la organización es un poco complicada, ya que hay días en los que tenemos muchos deberes y días en  los que no tantos. Por eso, en la clase tenemos una agenda para apuntar todos los deberes.

Las ventajas de este instituto son unas cuantas, como tener un bar, hacer nuevas amistades, terminar las clases por la mañana y no tener que volver al instituto hasta el día siguiente…

Pero, como en todo, también hay algunos inconvenientes, como que tienes más profesores y cada uno con una manera diferente de trabajar, que tienes que acostumbrarte al tipo de examen de cada asignatura, que el nivel de exigencia es más alto, etc.


Por último, queremos explicaros una anécdota para que veáis que no solo trabajamos y que nos lo pasamos muy bien. Un día, a la hora de tutoría nos aburríamos y le preguntamos al tutor si podíamos hacer un mannequin challenge. Al principio dudó, pero al final aceptó y nos fuimos toda la clase al patio. Allí nos colocamos haciendo alguna postura divertida y el tutor empezó a grabar con su móvil. Al cabo de unos días, miramos el resultado del vídeo en clase y... ¡El vídeo había salido borroso! Así que tuvimos que arreglarlo de alguna forma e hicimos un mannequin challenge en la clase.

En fin, nosotros no podemos decirte que sea muy fácil adaptarte, pero tienes que tener mucha personalidad y estar abierto a hacer nuevas amistades.

Y hasta aquí nuestra carta, esperamos verte el próximo año aquí, en nuestro instituto.

Mucha suerte,  adiós.

Los alumnos/as de 1º ESO-C

dissabte, 25 de febrer del 2017

25è CONCURS ESPORTIU I CULTURAL: DIBUIX I FOTOGRAFIA

Us adjuntem, respectivament, el dibuix de la Marta Jordà i la fotografia de la Mariona Moret, totes dues de 2n d’ESO i premiades al 25è Concurs cultural i esportiu.


CARTA A NUESTROS FUTUROS COMPAÑEROS (3)

Taller d’Escriptura (TES), els nois i noies de 1r d’ESO han escrit unes cartes a l’alumnat de 6è de primària. L’objectiu és que els expliquin com és l’institut, quines inquietuds potser tindran els primers dies del curs vinent quan vinguin...

Miércoles 1 de febrero de 2017

Bienvenidos a todos los niños y niñas futuros alumnos del Jaume Vicens Vives,

En esta carta os explicaremos más o menos nuestra percepción sobre las clases, los profesores, el cambio de horario, la nuevas amistades (entre otras cosas) de este instituto. ¿Empezamos?

Depende de cada profesor si tienes muchos o pocos deberes, pero no tienes que preocuparos mucho, porque si te sabes organizar y estás atento, todo es más sencillo. En la clase, también tenemos un sitio donde se apuntan todos los deberes. Pero no es muy difícil adaptarte.

Este instituto en general está bien. Hay ventajas y desventajas como todo. Tenemos un bar, terminarás más temprano, conocerás a niños y niñas que quizás no conozcas, nuevos profesores... En general si eres optimista te gustará. También hay algún inconveniente porque tienes muchos profesores y todos muy diferentes, no es más difícil aunque te exigen más... No es malo, simplemente distinto.

Por último los profesores no han pedido que os explicáramos una anécdota que ocurrió. Por supuesto siempre te puedes olvidar las llaves, llegar tarde, no traer el material, equivocarte de clase o tropezar con una profesora, pero también te puedes enamorar o conocer tu alma gemela. Pero nosotros os contaremos que pasó un día antes de la Navidad con nuestra clase.

Todos los grupos de primero hicimos un Mannequin challenge. Primero nuestro tutor dudó en dejarnos hacerlo, pero al final nos dejó. Bajamos al patio y empezó a grabar... pero cuando lo pasó al ordenador no se veía nada bien y lo repetimos en medio de un examen. No es una anécdota que ocurre demasiado, pero tal vez os pase algo parecido.

Bueno, esperamos verte el próximo año aquí, en el instituto JVV. No es muy difícil adaptarte, ya que todos nosotros temíamos algo peor. Pero tienes que tener personalidad. Quiero decir, ser tu mismo. Es importante por hacer amigos y para que todo te vaya lo mejor posible. Quizás te será complicado el cambio de horarios y nuevos compañeros pero de verdad no es horrible. Ánimos a todos.

Adiós. Mucha suerte y te queremos ver el curso que viene entre nosotros.

divendres, 24 de febrer del 2017

CARNESTOLTES A L'INSTITUT

Aquesta setmana, l’alumnat ha pogut celebrar el Carnestoltes, seguint la temàtica proposada per a cada dia. Us adjuntem algunes fotografies del dia de la disfressa lliure.



CARTA A NUESTROS FUTUROS COMPAÑEROS (2)

A Taller d’Escriptura (TES), els nois i noies de 1r d’ESO han escrit unes cartes a l’alumnat de 6è de primària. L’objectiu és que els expliquin com és l’institut, quines inquietuds potser tindran els primers dies del curs vinent quan vinguin...

Hola, somos Jordi, Alba, Anna y Àlex. Os queríamos dar algunos consejos para ir mejor en el instituto y no hacer mal las cosas.

Antes de empezar el insti estábamos muy asustados y parecía que nos perderíamos en los cambios de clase porque hay diferentes profes, muchas clases etc... Pero en cambio lo aprendimos facil y no nos fue tan mal. En la escuela dicen que el instituto es muy difícil  pero no tenéis que asustaros, los profesores no son tan duros como parecen.

El primer día nos gustó mucho porque conocimos mucha gente nueva, nos enseñaron el insti, algunos profes y sobre todo porque habíamos empezado el instituto.

El insti es muy diferente al colegio. Para empezar el horario es superdiferente: empezamos a las 8:15 en vez de a las 9 y acabamos a las 14:45. Hacemos 3 horas, un patio de media hora y finalmente otras 3 horas.

Hacer los deberes es muy importante porque si llegas a tres faltas de deberes te baja la nota, también es importante estudiar varios días antes de un examen porque si esperas a estudiar al último día habrán demasiadas cosas y no te dará tiempo... El ordenador lo tienes que llevar cargado porque si no hay profesores capaces de ponerte una incidencia... Siempre tienes que llevar todo el material desde primera hora porque las clases son muy seguidas y no puedes salir del aula.

En el patio no hay fuentes, así que teneis que llevar una botella pequeña de agua en la mochila. De la cafetería os recomendamos el triángulo y la cresta de chocolate, aunque todo esta muy bueno ;)

Os queremos desear un buen comienzo de instituto y que no os tenéis que preocupar por nada, en pocas semanas os resultará más fácil.

dijous, 23 de febrer del 2017

ACUMULEM PREMIS!

Aquests dies ens han arribat bones notícies des de la Física.

En primer lloc, en Jordi Vilà i l’Eduard Bosch, tots dos de 2n de batxillerat, han estat seleccionats per la fase espanyoloa de l’Olimpíada de Física.

En segon lloc, en Dani Hernández, de 1r de batxillerat, ha guanyat un accèssit de la Societat Catalana de Física per la seva foto científica.

Felicitats a tots tres!

PROVA A L'ESPRINT DE MATEMÀTIQUES (1r CICLE D'ESO)

Ahir, nois i noies de 1r i 2n d’ESO van participar a la Prova a l'Esprint de Matemàtiques.
És una activitat en línia adreçada a equips de centre, internivells, organitzats de la manera que en cada centre es consideri més eficaç.

La denominació de "a l'esprint" prové del fet que el centre guanyador és el primer que envia totes les solucions correctes a les qüestions de matemàtiques que es plantegen.

L'activitat també té aspectes de "relleus" perquè cal una tasca de col·laboració entre diversos membres de l'equip, que s'han de passar informació de l'un a l'altre.



CARTA A NUESTROS FUTUROS COMPAÑEROS (1)

Taller d’Escriptura (TES), els nois i noies de 1r d’ESO han escrit unes cartes a l’alumnat de 6è de primària. L’objectiu és que els expliquin com és l’institut, quines inquietuds potser tindran els primers dies del curs vinent quan vinguin...

Girona, 31 de enero del 2017
Futuros compañeros del instituto Jaume Vicens Vives.

Con esta carta os queremos ayudar a que el curso que viene estéis preparados para la llegada al instituto. Os informaremos de las diferencias, las ventajas e inconvenientes, y de la organización de este instituto.

Primero, os contaremos cómo nos organizamos nosotros con los deberes. Como este año tenemos diferentes profesores, los deberes son muy variados, es decir, a veces nos ponen muchos deberes, y a veces muy pocos. En todo caso no tenéis que preocuparos por eso, ya que en la clase tenemos una agenda donde apuntamos las tareas a realizar en casa.

Algunas de las ventajas de ir a este instituto son: tienes un bar para comprar el desayuno, terminas antes que en la escuela, aunque tienes que madrugar; puedes hacer más amigos y amigas, y cuentas con más espacio para hacer diferentes actividades. Pero también tiene inconvenientes: no conoces tanto a los profesores, el nivel es más alto que en primaria y los exámenes más difíciles, y tienes que ser autónomo y responsable.

Por último, os explicaremos una anécdota que nos ocurrió. Un día, en la hora de tutoría nos aburríamos porque ya lo habíamos terminado todo y le preguntamos al tutor si podíamos hacer un mannequin challenge. Él al principio dudó, pero al final lo convencimos, así que fuimos toda la clase al patio. Allí, mientras nos quedamos quietos haciendo alguna cosa divertida, nuestro tutor nos empezó a grabar. Al día siguiente nos enseñó el resultado, y... ¡salió borroso! Así que tuvimos que volverlo a grabar mientras hacíamos un examen.

Esperamos verte el próximo año aquí, en el instituto JVV. No te va a ser muy difícil adaptarte, solamente intenta ser tú mismo. Quizás, al principio, te será complicado el cambio de horario y de compañeros, pero acabarás acostumbrándote.

Adiós, mucha suerte.

"JOSAFAT" A LA CATEDRAL

Aquest trimestre, a l'assignatura de Literatura Catalana, els alumnes de 1r de batxillerat hem llegit Josafat, de Prudenci Bertrana. Ens ha semblat un llibre interessant perquè el tema és actual.

Ja que hem de fer una exposició per trimestre, vam decidir, juntament amb la nostra professora Marina Arrogante, fer-la sobre aquesta novel·la. Per fer l'activitat més didàctica vam pensar que podíem anar a la Catedral Perquè és on passa l'acció de l'obra. Dit això, els dies 13 i 20 de febrer ens vam dirigir a aquest lloc tan emblemàtic de Girona per fer-hi les nostres exposicions.

Personalment, penso que va ser una activitat diferent, en la qual tots els alumnes vam estar més comodes i atents.

Ester Juanola Prieto
1r de batxillerat

dimecres, 22 de febrer del 2017

RUTA DE L'EXILI

Els alumnes i professorat de 2n de batxillerat  vam fer, el dimarts 14 de febrer, l'anomenada "Ruta de l'exili". Es tractava de refer els passos del mig milió de republicans espanyols que, durant les darreres setmanes de gener i primeres de febrer de 1939, van creuar alguna de les fronteres amb França: Portbou, La Jonquera, Molló, etc.

En aquesta sortida, es va visitar el camp d'internament de Rivesaltes, ara convertit en memorial, així com la maternitat d'Elna, per concloure el recorregut a la platja d'Argelés, on les dures condicions meteorològiques van estar molt escaients per conscienciar-nos de les dificultats que van patir les cent mil persones recloses aquí.
Cisco Alonso
Professor d’Història



PREMIATS EN EL 25è CONCURS CULTURAL I ESPORTIU 2016-17

El lliurament de premis del 25è concurs cultural i esportiu 2016-17 va ser el passat dilluns 20 de febrer, a les 18:00 hores, a la Sala de Plens del Consell Comarcal del Gironès.

Els cinc finalistes de cada categoria, que participaven en les modalitas de dibuix, fotografia, mascotes i logotip, van ser convocats per Pau Hermoso, coordinador d’activitats i d’esports col·lectius, per recollir els premis.

L’institut Jaume Vicens Vives va destacar en la modalitat de dibuix, categoria infantil, on van rebre premis: Marta Jordà, Bertha Guerra i Ivet Pujiula. També fou important en la de fotografia, on premiaren a Mariona Moret, Àfrica Vila, Arnau Almeda, Afra Palahí i Jan Oliver. Tots aquests alumnes són de 2n d’ESO.

La Ivet i la Marta

L'Arnau, en Jan, l'Àfrica, l'Afra i la Mariona

S’ha d’agrair la feina i entusiasme de la professora de Visual i Plàstica, Imma de Batlle, qui, juntament amb la directora, Anna Masós, representaven el professorat del centre.

Dolors Serrano 
Professora de Castellà

dimarts, 21 de febrer del 2017

VISITA AL SERVEI DE MICROSCOPIA

El 7 de febrer, els alumnes de Biologia de 1r A de batxillerat vam visitar el Servei de Microscopia de la UdG. Allà, dos tècnics experts ens van explicar el funcionament dels microscopis electrònics de rastreig i de transmissió. També els vam poder veure i ens van ensenyar imatges de diferents tipus de mostres.

Finalment, vam poder veure un microscopi làser confocal espectral i de llum estructurada. Va ser una experiència molt enriquidora ja que vam comprendre el funcionament dels microscopis que havíem estudiat a classe.

Vinyet Costa
Alumna de 1r de batxillerat

RECORDEM... EL PARC NATURAL DE LA GARROTXA

Tot i que ja han passat unes quantes setmanes, sempre va bé recordar les activitats fetes, i més si és amb el text d’un alumne.

A les darreries de novembre, els alumnes de Biologia i Geologia no érem del tot conscients de que el nostre destí, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, és el millor exponent de paisatge volcànic de la península Ibèrica. Però el que no ens imaginàvem, era que el seu valor geològic li proporcionava aquest excepcional paisatge del que vam gaudir. Tot això ho dec a la nostra ruta didàctica, on  a  part  de  ser-nos  exposats  els  indrets,  se’ns  explicaven continguts sobre vulcanologia.

En Roger, a la dreta, en primer pla

Abans d’arribar però, les nostres docents ja ens havia informat i format en el camp de la geologia que s’especialitza en les erupcions i el magma. Amb anterioritat a la sortida, ja havíem après certs contingut introductoris: tipus de volcans, de quines maneres poden entrar en erupció, com es comporta la lava…

Vam arribar al parc natural i tot just asseguts en una esplanada, vam començar, amb mapes i exercicis, a localitzar els volcans i a treballar les seves característiques. Ens vam informar sobre la seva edat geològica, la seva activitat prèvia, dades de l’activitat minera… Seguidament, els nostres respectius guies ens van portar a la  reserva natural del Croscat, al peu d’aquest puig seccionat en graderies que fa més de deu-mil anys escopia foc i cendres. Allà vam reflexionar i aprendre sobre com afecten els fenòmens vulcanològics en el sòl i en el tipus de roca. Vam estudiar l’aspecte de dues modalitats de greda, i vam veure que la intensitat de l’erupció determina sovint la mida i la coloració del paisatge geològic. També vam analitzar a fons el cas del Croscat, víctima d’explotació minera i altres detraccions ambientals fins als anys vuitanta.


La nostra última activitat la vam realitzar a la conca del riu Fluvià, entre Castellfollit de la Roca i St. Joan les Fonts. Allà vam observar com avancen, se solidifiquen i interactuen amb el medi les colades de lava. Ja estàvem impressionats per la gràcia del parc, però aquell paratge ens va deixar bocabadats. És curiosa i vistosa la forma en què està disposat el terreny i com conjuga amb el riu… és difícil descriure-ho, un lloc que s’ha de veure.

Vam sortir de la Garrotxa amb noves experiències al damunt, i més coneixements al cap. Durant unes quantes hores vam treballar les matèries de l’excursió, però l’estudi sobre el paper no es pot comparar amb estar-hi i sentir els volcans al teu costat. És ben cert que les excursions són un recurs didàctic boníssim, tot i que molts cops és l’economia la que ens les nega.
Roger Castellanos  
Alumne de 4t d’ESO

dilluns, 20 de febrer del 2017

EL BATXILLERAT INTERNACIONAL I LES BEQUES CELLEX SÓN NOTÍCIA

El diari “Ara” ha fet un article sobre el batxillerat internacional i les beques Cellex, i el nostre institut hi apareix citat.

L'AULA D'ACOLLIDA VISITA LA FONTANA D'OR

Alguns nois i noies de l’aula d’acollida van anar a La Fontana d’Or. Hi van fer una activitat que, a través d’un itinerari, els va permetre conèixer part de la història de Girona a partir de diferents elements de l’edifici de la Fontana d’Or.

diumenge, 19 de febrer del 2017

TORNAR SENSE HAVER-HI ESTAT (CALELLA DE PALAFRUGELL)

En Roger Castellanos, alumne de 4t d'ESO, ens comparteix les seves reflexions a partir de la ruta Josep Pla que van fer fa uns dies.

Avui he tornat a un lloc on mai no havia estat. He tornat a veure el cel mandrós en escala de grisos, i el llevant empaitant les onades. Les barquetes de fusta eren de nou a tocar la mar turquesa mediterrània. Tot em feia tornar, “però a on?”- em preguntava aquest matí a l’excursió. Ara, ja ho sé.

Només d’arribar a Calella m’ha cridat l’atenció una garota seca, una d’aquelles que m’han portat més d’una vegada al servei de socorristes. L’he olorada i la flaire de peix forta m’ha tornat a la peixeteria de la Mercè, aquella dona que tallava els emperadors i els raps tan impetuosament. Tot i la manca de finor de la mestressa, aquella peixeteria que feia cantonada al carrer de la Selva tenia quelcom d’especial. He recordat aferrar-me al braç del tiet amb por que no em saltés alguna espina o algun ull disparat per la pressió. Llavors he rigut sota el nas però cap dels meus companys se n’ha adonat.

En Roger, a l'esquerra, durant l'Esprint de Contes

Passar pel passeig marítim m’ha tornat a aquells dies de xauxa i despreocupació per Sant Antoni, on només calia una pilota o unes galledes de sorra per passar la tarda. Les competicions a la platja, l’àvia espolsant-me amb dedicació, el sobressalt de trobar un cranc amb mala bava, i moltes altres pocassoltades i estones joioses.  La brisa i el xiular de la ginesta m’han entendrit quan he recordat amb nostàlgia els arrossos negres en una paella per a dotze, intentar arribar a l’última boia i veure els surfers caure, a la república de la tramuntana. Veure unes quantes garotes apilades més m’ha submergit sota les aigues on buscava, intrèpid, espècies per catalogar. M’ha impregnat el verd dels turons dels voltants, i he somiat despert que era un nen fent ziga-zaga per les alzines i els pins, enfilant-m’hi un altre cop, esperant no trobar-m’hi processonària. A l’hora de la pausa uns col·legues i jo ens hem endinsat en un túnel arran de mar. Allò m’ha fet tornar a ser un noi no tant petit, però que té encara l’empenta i la trapelleria d’un marrec. Ha tornat de cop el cremar del rom amb les havaneres de banda sonora, i els bikinis de ratlles contrastant amb una pell morena a Lloret de Mar.

Havent arribat a casa, treure’m les sabates i veure com queia la sorra ha sigut una experiència que més que molestar-me, m’ha dibuixat un somriure d’orella a orella fins que m’he adonat de que ho havia d’escombrar jo.
I és que les ciutats tribals de la Costa Brava tenen en comú aquesta màgia agredolça. Un clima agraït però tocat per la tramuntana, la gent aspra a estones, l’hel·lènic però agressiu relleu i una mar amb poc temperament, fan d’aquestes costes un lloc únic. A Calella, tot i que els carrers són estrets perquè no s’escapi l’encant que el turisme de masses sovint fa fugir, Es Port Bo m’ha rebut amb tanta calidesa com als pescadors dels vells temps.

dissabte, 18 de febrer del 2017

INICI DE LES ACTIVITATS DE LA COOPERATIVA

Finalment hem engegat, dins l'assignatura Economia-Cooperativa, les activitats pròpies de La Cooperativa i que tan profitoses havien estat en altres cursos. La Cooperativa aquest curs és una assignatura integrada amb Economia, a 4t. curs d'ESO. En ella, l'alumnat crea una empresa gairebé real, que realitza vendes internes (dins de l'institut) així com també compres i vendes a altres cooperatives de diferents instituts de les comarques gironines amb projectes similars.

Com heu pogut comprovar, la primera activitat d'enguany ha consistit en la venda de xocolata calenta amb magdalenes a l'hora del pati el passat dimarts dia 7 de febrer.


La Cooperativa està integrada per 12 estudiants, de 4t. B i 4t. C. Per a seleccionar-los, a més de la nota s'han tingut en compte aspectes com iniciativa, ganes de treballar, esperit de treball en equip, complementarietat en habilitat vàries, etc.

Aquest curs el nom de la cooperativa és “Ventus” que en llatí vol dir vent i que simbolitza el dinamisme, el moviment i les ganes de fer coses d'aquest jovent.

El logotip de "Ventus"

També tenim un blog, http://jvv175cooperativa.blogspot.com on podeu seguir les activitats més destacades de la cooperativa.

Portada del blog de La Cooperativa

Finalment dir-vos que estem tirant endavant la iniciativa de la coordinadora de cooperatives dels instituts de les comarques gironines. Podeu trobar més informació a: https://emprengi.cat/ca/

A la pàgina principal trobareu un vídeo explicatiu del projecte, desenvolupat per en Quim Bosch i on apareixen diferents cooperatives, entre elles la nostra del curs anterior. 

Toni Cosgaya
Professor de Cooperativa

SET FINALISTES AL XVII CONCURS DE TRADUCCIÓ DE FRANCÈS

Set alumnes del nostre centre han quedat finalistes del XVII Concurs de Traducció de Francès de la Universitat Pompeu Fabra:

Categoria ESO: Júlia Ibáñez, Paula Gimbernat, Lydia Boyle i Queralt Grau. Menció especial: Julie Cabrol.

Categoria batxillerat: Laia Coronado, Íngrid Montero i Fàtima Ouaouane.

Moltes felicitats a totes!

Foto d'arxiu de la realització de la prova

divendres, 17 de febrer del 2017

D'UNA TACA, UNA IMATGE

Dimarts, abans de les proves de Competències Bàsiques, hem fet volar la imaginació: d’una taca, una imatge

Alumnat de l’optativa de Dibuix de 4t d’ESO



LA POESIA VINYOLIANA

La Núria Anglada, professora de Secundària i col·laboradora puntual de la UdG, va fer una sessió sobre la vida i obra del poeta Joan Vinyoli a l’alumnat de 2n de batxillerat.


dijous, 16 de febrer del 2017

SETMANA DE CARNESTOLTES AL VIVES

Els delegats i delegades de grup de 3r d'ESO han organitzat les activitats de Carnaval a l'institut. Es tracta de portar una indumentària diferent per a cada dia de la setmana:

Dilluns 20 de febrer: Dia de qualsevol tipus de COMPLEMENT (barret, corbates, ulleres, diademes....).

Dimarts 21 de febrer: Dia del PIJAMA.

Dimecres 22 de febrer: Dia dels MITJONS ALTS (colors estridents i diferents l’un de l’altre).

Dijous 23 de febrer: Dia de la DISFRESSA (no es poden portar ni transparències ni llenceria. Tampoc no es poden portar caretes que tapin la cara ni bastons o altres estris que puguin fer mal)

Animeu-vos a participar-hi!


El Carnestoltes del curs passat

TALLER DE SEXOAFECTIVITAT

Els estudiants de 2n d’ESO han assistit al taller de sexoafectivitat, “Conèixer el meu cos i les meves emocions”. Aquesta és una de les activitats que organitza La Caseta de la Devesa

En Sergi Orduña, alumne de 2n, ens en fa una petita crònica.

El passat dia 31 de gener van venir a fer-nos xerrada sobre sexoafectivitat. Ens va parlar de les relacions sexuals, que poden ser per reproduir-nos o per plaer. Ha comentat que el plaer no ha de ser sempre sexual.

També ha comentat que quan es practica sexe amb algú sempre s’ha de fer servir preservatiu per evitar malalties contagioses de transmissió sexual i també per prevenir l’embaràs.

Seguidament es va obrir un torn de preguntes en què ens va respondre tots els dubtes i qüestions.

MILLORES A CONSERGERIA

Ja veieu que hem arreglat la Consergeria, és tot un espai nou i agradable.

Hi podreu trobar també un rellotge nou fet entre en Juli de Consergeria i l’Imma de Plàstica. Està format pel logo de l’institut i uns nombres en moviment perquè això és el que porta el pas del temps moviment, canvi....

Esperem que us agradi i us ajudi a saber a quina hora vivim.
Imma De Batlle
Professora d’Educació Visual i Plàstica



dimecres, 15 de febrer del 2017

COMPETÈNCIES BÀSIQUES A 4t D'ESO

Ahir i avui els estudiants de 4t d’ESO han realitat les competències bàsiques. Són unes proves que es fan a tot Catalunya i de les quals properament cadascú sabrà els seus resultats.

FINALISTES AL 25è CONCURS CULTURAL I ESPORTIU

Vuit alumnes de 2n d’ESO han quedat finalistes a la categoria infantil del 25è Concurs Cultural i Esportiu que organitza el Consell Esportiu del Gironès.

Dibuix: Marta Jordà, Berta Guerra i Ivet Pujiula

Fotografia: Mariona Moret, Àfrica Vila, Arnau Almeda, Afra Palahí i Jan Oliver

El dilluns 20 de febrer sabrem quins són els guanyadors, però enhorabona per ser finalistes.

dimarts, 14 de febrer del 2017

SOM NOTÍCIA!


Diari de Girona, 14 de febrer

PRÀCTIQUES ALS LABORATORIS DE FÍSICA DE LA UB

Els alumnes del 2n de Batxillerat Científic van assistir als tallers de pràctiques de Fisica a la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona (UB): holografia, física de l’atmosfera, magnetisme, energies renovables…

L'alumne Enric Serra ens comparteix les seves reflexions en anglès.

A while ago, to my embarrassment, I learnt how an electronic circuit is actually made.

You might know those fancy, scientifically looking, green boards that appear in many TV series or expensive Hollywood productions that lay inside computers. Well so that’s nothing more than a handful of cables that are “compressed” in a board.

First of all the design of every cable, every capacitor and every resistor is made in a computer. Then you get a board with a thin copper layer on it and get the all copper out less the one in the places which is meant to be a “wire”. Then the  circuitry is placed and welded and that’s it.

Thing is that as those connections don’t carry tons of intensity they don’t need to be big fat wires, they are indeed astoundingly thin. That’s because they just need to carry tiny pulses of electric potential: whether a 1 or a 0. That’s it. The truly computational stuff is the black pieces that are welded into the circuitry which contain processors and the stuff that makes the machine think and compute (that’s why it’s a «bloody» computer!)

The green parts are a protector that preserves the copper and prevents it from oxidation because the copper is indeed a very oxygen friendly metal so it blends with the tiny oxygen that floats in the air. In normal conditions this is not important because the oxide of copper makes a thin layer that even protects the core of the material. But this time there is not an outer layer for it to protect the core, so a protective layer is heavily needed.

And as long as these thin layers of copper can be thinner computers will become smaller and smaller until we reach the quantum level.